Athens Email.: info@pinklotus.gr

Φθινοπωρινή ισημερία

Φθινοπωρινή ισημερία, 22 Σεπτεμβρίου 2020 στις 4.30μμ. Τι σημαίνει και πως μπορούμε να την αξιοποιήσουμε δημιουργικά?

Ας πάρουμε για παράδειγμα τη φύση γύρω μας. Την φύση σε μια αγροτική περιοχή, σ ένα δάσος, όχι τη «φύση» της πόλης. Στην πόλη δεν είναι ευδιάκριτες οι εναλλαγές των εποχών κι οι ρυθμοί καθορίζονται από τον πολιτισμό, την οικονομία κλπ κι όχι από το φυσικό ρυθμό του πλανήτη, των εποχών.

Στη φύση λοιπόν τι συμβαίνει? Το φθινόπωρο τι συμβολίζει ? Τη συγκομιδή. Τη σοδειά. Τα δέντρα αρχίζουν να ρίχνουν σταδιακά τα φύλλα τους. Οι αγρότες καθαρίζουν τις αποθήκες τους, τα χωράφια τους. Πετάνε τα άχρηστα ή πιο σωστά, τα μη χρήσιμα, γιατί πιάνουν χώρο και τότε πως θα αποθηκευτούν τα χρήσιμα αν ο χώρος είναι πιασμένος?! Το ίδιο κάνουν και τα ζωάκια, μαζεύουν προμήθειες, καθαρίζουν τις φωλιές τους, ξεφορτώνονται τα μη χρήσιμα! Σύμφωνα με την Κινέζικη παράδοση (φιλοσοφία, ιατρική, φενγκ σουι κλπ) το φθινόπωρο ανήκει στο στοιχείο της γης το οποίο είναι ένα «ταραγμένο» στοιχείο, μια και όλα εμπεριέχονται σε αυτό, εκεί επιστρέφουν και από εκεί ξεκινούν. Φυσικά η γείωση είναι μέσα σε όλα αυτά. Είναι μια διαδικασία αξιολόγησης, συγκομιδής, η σοδειά μαζεύεται και τα χρήσιμα πάνε προς αποθήκευση και τα μη χρήσιμα πετιούνται (τα επιτεύγματα μας, οι στόχοι που πετύχαμε, οι καρποί του κόπου μας αλλά και όλα τα ανεκπλήρωτα, όλα τα βάρη που μας πιάνουν χώρο, που μας δεσμεύουν τελικά μέρος του πολύτιμου δυναμικού μας και της ενέργειάς μας, του κουράγιου μας και της δύναμης μας). Οι ρυθμοί διαφέρουν απ αυτούς του καλοκαιριού. Η τροφή επίσης! Τώρα χρειάζεται σταδιακά να θραφούμε, να γεμίσουμε δύναμη, να ξεκουραστούμε, να κοιμηθούμε λίγο παραπάνω, να ντυθούμε λίγο παραπάνω όσο θα πέφτει η θερμοκρασία, να ζεσταθούμε παραπάνω. Η φύση μας δίνει πιο γλυκές και θρεπτικές τροφές όπως πχ την κολοκύθα, τη γλυκοπατάτα, τα μήλα και άλλα πολλά. Αυτές λοιπόν οι τροφές προάγουν τη θρέψη η οποία με τη σειρά της θα προάγει άμεσα τη στοχοθέτηση νέων πλάνων. Η γη προάγει το επόμενο στοιχείο σύμφωνα με την Κινέζικη παράδοση, το μέταλλο. Η γη συμβολίζει ως στοιχείο, το υλικό κομμάτι γι αυτό και ασχολούμαστε με όλα τα παραπάνω, ενώ το μέταλλο συμβολίζει  το πνευματικό. Το κομμάτι που θα λειτουργήσει αβίαστα αν γειωθούμε σωστά  ώστε να θέσουμε νέους στόχους γειωμένοι, συνειδητοί και ακλόνητοι, απερίσπαστοι από τα μη χρήσιμα που μας τρώνε σκέψη, ενέργεια, δύναμη κλπ.

Το πρώτο στάδιο του φθινοπώρου χαρακτηρίζεται από το στοιχείο της γης, όπως έγραψα πιο πάνω,  και είναι πάρα πολύ σημαντικό ως στάδιο. Πρέπει να γίνει ειλικρινής αξιολόγηση ώστε οι επιτυχίες μας να θρέψουν τη δύναμή μας, να μας γεμίσουν κουράγιο, ενέργεια και δύναμη, άλλα και τα ανεκπλήρωτα ή τα «μπλοκαρισμένα» θέματα να μας δώσουν κάτι εξίσου πολύτιμο, το συναισθηματικό βάρος που κουβαλάνε, τους λόγους που δεν μας επιτρέπουν να μετακινηθούμε, να αλλάξουμε, τα τραύματα μας, τις πληγές μας που μας πιάνουν χώρο μέσα μας, που μας τρώνε καθημερινά σκέψη και ενέργεια και δύναμη. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς αυτό το στάδιο τότε προχωράμε στο μέταλλο-στη στοχοθέτηση, πιο συνειδητοί και συνειδητοποιημένοι, με καθαρή καρδιά και ελαφρύ νου, ελαφρύ πνεύμα. Πρώτα γειωνόμαστε και αξιολογούμε ρεαλιστικά και ειλικρινά τον εαυτό μας, τις καταστάσεις , τα γεγονότα κλπ κλπ γύρω μας και μετά απογειώνονται οι στόχοι και το πνεύμα μας.

Πρακτικά λοιπόν, στην καθημερινότητα μας ας κάνουμε όλα τα παραπάνω. Δηλαδή τι? Καθαρίζουμε τα σπίτια μας, τις ντουλάπες μας, ξεκαθαρίζουμε τα ρούχα μας, τα προσωπικά μας είδη. Γιατί δεν πετάω ή δε χαρίζω τα ρούχα που δεν μου χωράνε? Τι συναισθηματικό ή ψυχολογικό βάρος φέρουν? τι είναι αυτό που πραγματικά συσσωρεύω τελικά στις ντουλάπες μου πέρα από τα κομμάτια υφάσματος που είναι φτιαγμένα τα ρούχα που δε φοράω χρόνια τώρα? Εκείνο το δάνειο που έχω, οι οφειλές που μου τρώνε τη σκέψη και όλη μέρα κρύβομαι από τα τηλέφωνα και τις τράπεζες που με πιέζουν να πληρώσω, αντί να με εξαντλούν και το βράδυ να πέφτω κατάκοπη ή κατάκοπος στο κρεβάτι από το άγχος, αντί να καθηλώνομαι από αυτά κι η δύναμή μου να ξοδεύεται σε αυτά…ας βρω το κουράγιο να τα ρυθμίσω σε δόσεις κλπ ώστε να ελευθερωθεί ένα ΜΕΓΑΛΟ μέρος του δυναμικού μου και να μπορέσω να προχωρήσω στους στόχους μου ελαφρύτερος-η. Αυτό το άγχος που με παιδεύει και μου ανακατεύει το στομάχι?! Ας το γειώσω με αναπνοές, με διαλογισμό, με μια βόλτα στο κοντινότερο άλσος, δάσος, βουνό κλπ με ότι κάνει ο καθένας και τον ηρεμεί. Ο διαλογισμός είναι ιδανικός για όσους τον αγαπούν. Απλές αναπνοές που γειώνουν τα πάντα.

Μπορώ να γράψω άπειρα παραδείγματα απ την καθημερινότητα που όλοι ζούμε. Νομίζω όμως ότι ο καθένας μπορεί να καθρεφτίσει τα δικά του, πολύ εύκολα διαβάζοντας τα παραπάνω και ακολουθώντας τους ρυθμούς της φύσης. Της δικής του φύσης, του αληθινού εαυτού του. Τους δικούς του μοναδικούς ρυθμούς!

Αξιολόγηση (συγκομιδή, σοδειά, επιτυχίες κλπ ). Θρέψη. Απελευθέρωση (συναισθηματικών φορτίων, διανοητικών φορτίων, υλικών φορτίων, σωματικών φορτίων- έξτρα περιττό βάρος κλπ ). Γείωση. Οργάνωση. Ενσυνειδητότητα. Συνειδητός εαυτός. Καθαρό πνεύμα. Νέοι στόχοι!

Καλή επιτυχία, δύναμη και ευλογία  εύχομαι σε όλους! {by Sandy Katsouni}